Recept: Groene curry met groene groenten, kip en pandanrijst

Van huis uit zitten curry’s er niet echt in bij mij. Veel vaker pak ik dan mijn oma’s indische recepten erbij en maak ik daar de meest prachtige dingen mee. Indische gerechten kosten echter vaak heel veel tijd, tijd die ik door de weeks eigenlijk niet heb. Een tijdje geleden vond ik in het versschap van mijn supermarkt de basis voor curry. Het was in de aanbieding, want promotie, en ik was eigenlijk gelijk fan. Maar na twee variaties met deze basis was ik er wel een beetje op uitgekeken en ik had toch een beetje gewetensbezwaren met mijn ‘geen pakjes en zakjes’-beleid. Dit product zat wel een beetje in een grijs gebied en voelde voor mij toch een beetje als een noodgreep.Tijd om zelf te experimenteren met de mogelijkheden.

Over het maken van je eigen curry zijn boeken vol geschreven en er zullen vast vele fanatici zijn die het niet eens gaan zijn met mijn wijze. Dat mag, dat kan en dat is begrijpelijk. Echter, ik heb enorm genoten van de smaak van deze curry. Deel van het plezier was dat het geheel inderdaad binnen een half uur op tafel staat. Bovendien zijn de mogelijkheden om hiermee te variëren eigenlijk eindeloos. Kip kan vervangen worden door garnalen of gebakken tofu. Andere groenten erin? geen probleem! Leef je ermee uit, als je eenmaal doorhebt hoe makkelijk het is komen de variaties vanzelf op gang.

Ingrediënten (voor 4 porties. Dit kan ook prima mee de volgende dag als lunch!)

voor de curry

 • 1 tl komijn
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl garam masala
 • 0,5 tl kerrie
 • 1 tl korianderzaad
 • 1 tl gemalen kardemom
 • schil en sap van 1 limoen
 • 1 groene peper (ik had een verse jalepeño)
 • 1 cm gember
 • zout
 • olijfolie
 • fijnhakker (zie ook deze post over handig keukengereedschap)

voor de rest

 • voor 2 personen pandanrijst (dit is ongeveer 150 gram)
 • 2 kipfiletjes, in kleine blokjes of reepjes gesneden.
 • halve kleine broccoli, in kleine roosjes
 • 150 gram peultjes
 • 1,5 cup (diepvries) doperwtjes
 • 250 ml kokosmelk
 • rijstkoker

Dit is hoe je het maakt

 1. Begin met de rijst in de rijstkoker doen. Ik moet eerlijk toegeven, ik gebruik hier een nogal indische methode voor: 2 kopjes rijst en een vingerkootje water (er staat een vingerkootje water bovenop de rijst) en dit in de rijstkoker. Het is nog nooit misgegaan dus ik denk dat de wijsheid van mijn oma prima werkt. Verder heb ik hierna geen omkijken meer naar de rijst omdat het apparaat afslaat als de rijst klaar is, ideaal dus.
 2. Doe alle ingrediënten voor de curry in de hakker. Ik heb voor het gemak de knoflooktenen nog een keer in kwarten gesneden, de peper in plakjes en de gember ook in wat kleinere blokjes. Een flinke scheut olijfolie erbij en de hakker voor een minuutje of twee zijn werk laten doen. Als het een redelijk gladde pasta is ben is hij klaar.
 3. De pasta gaat in de wokpan en laat deze goed warm worden, zodat alle kruiden een beetje bakken in de olie uit de pasta. Zodra de olie uit de pasta goed warm is kunnen de kipblokjes erbij zodat deze goed gebakken worden. Als ze bijna gaar zijn doe dan de kokosmelk erbij en wacht tot het geheel aan de kook raakt.
 4. Zodra je mengel kookt kun je al je groenten erbij doen. Laat het geheel zachtjes doorkoken, de peultjes en erwtjes zijn vrij snel gaar, controleer dus met regelmaat hoe het met de garing van je broccoli staat, zodra deze klaar is kun je beginnen met serveren.
 5. Neem een diep bord, doe hier eerst een goede schep rijst in het midden. Verdeel dan je curry over de rijst let daarbij op dat je ook genoeg van de saus meeneemt.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *