Tips & Tricks: Keukengereedschap

Toen we verhuisden naar onze eerste ‘echte’ woning had ik de luxe om vanaf de bouwtekening mee te beslissen over de keuken. Zo namen we een 6 pits fornuis in plaats van een 4 pitter en kwam daar een oven van formaat onder. Het werkblad werd wat hoger geplaatst en zo nog een paar kleine aanpassingen. Toen we er eenmaal woonden konden we ook nog eens de oude handmixer (ouder dan ik zelf was volgens mij) wegdoen en een aantal nieuwe dingen aanschaffen. Natuurlijk ben ik nog elke dag blij met die mooie kersenrode Kitchenaid die op mijn aanrecht staat. Maar, grote maar, ik gebruik hem echt niet elke dag. In dit artikel ga ik een aantal van mijn gereedschappen in de keuken benoemen die ik wel met een dusdanige regelmaat gebruik tijdens het kookproces door de weeks dat ik je kan aanraden om erover na te denken om een paar van deze ook wat vaker aandacht te geven of allicht aan te schaffen.

1. Staafmixerset

Dit is een multitool waar ik echt niet meer zonder kan. Het begon dat ik ooit iets wilde kloppen en de oude handmixer het niet meer aankon en ik op zoek moest naar iets nieuws. Ik kwam uiteindelijk op een set uit waarbij je het onderste gedeelte kon verwisselen. Zo had je met een basismotor een garde, staafmixer en hakker tegelijk. Handig voor, ja eigenlijk alles. Soepen, kruidenmengsels en slagroom allemaal supersnel klaar en het is ook makkelijk schoon te houden. Ook zeker niet onbelangrijk het neemt lekker weinig ruimte in beslag.

2. Messenset

Ik vind niks zo irritant als een salade willen maken met mooie dunne plakken tomaat en zulke botte messen hebben dat ik aan het einde alleen nog maar een tomatenprutje heb liggen op de plank. Een goede messenset is vaak een kleine investering en vergt ook nog af en toe een beetje onderhoud, maar geloof me. Het scheelt zoveel frustratie als je gewoon goede messen hebt. En als je er dan toch bent, zorg dan ook voor een paar goede steakmessen. Ook die zorgen voor zoveel meer plezier omdat je mooie vlees gewoon netjes gegeten kan worden.

3. Maatschepjes

Als ik de oude recepten van mijn moeder bekijk heeft ze een maat voering die raadselachtig is. Met regelmaat had ik ‘een kopje’ van iets nodig en elke keer als ik dat deed kwam er toch iets uit dat in niks leek op wat het eigenlijk moest worden. Wat bleek? Het ging om een heel specifiek kopje, iedereen had dat kopje toentertijd en iedereen wist dus wat er bedoeld werd. Ik niet. Ik ben al snel overgegaan op afwegen van spullen, maar dat kostte me wel altijd veel tijd. Een van de handigste dingen die ik toen heb aangeschaft zijn twee soorten maatscheppen: eentje gaat van 1/4 cup tot 1 cup en eentje heeft verschillende lepels qua inhoud. Die laatste leek me heel overbodig tot ik mijn besteklade opentrok en toen ik voor een recept een theelepel van een kruid nodig had en ik tot mijn schrik moest concluderen dat ik 6 verschillende soorten theelepels had. De maatschepjes zorgen voor consistentie. De cups zijn gewoon heel handig, omdat je gewoon kan vullen en je zit altijd goed. Je hebt deze dingen in veel verschillende prijsklassen, kies er gewoon die bij jou budget past, ze verschillen (als het goed is) qua inhoud namelijk niks.

4. Pannen

Als we het hebben over door de weeks koken met als doel snel een goede maaltijd op tafel hebben, dan denk je niet snel aan een fornuis vol pannen. Dat klopt ook wel, eigenlijk heb je helemaal niet veel pannen nodig, maar wel een paar goede. Als ik kijk naar wat ik in een week gebruik en op basis daarvan advies mag geven: koekenpan, sauspan, kookpan en een wokpan. Je zal gaandeweg merken dat je veel van deze pannen op verschillende manieren kan gebruiken, waardoor je uiteindelijk niet met kasten vol ongebruikte pannen blijft zitten.

5. Oven

De meeste keukens hebben een oven of een combimagnetron. Leer de jouwe goed kennen, ovens hebben nogal de neiging een eigen karakter te hebben en warmer te worden dan je denkt. Hun warmte anders te verdelen dan je verwacht. Ga de relatie aan met de jouwe en leer elkaar eens goed kennen, het zou zomaar kunnen dat jullie beste vrienden gaan worden.

6. Wel handig, niet noodzakelijk

De volgende drie items zijn niet noodzakelijk en je kan er prima mee uit te voeten als je ze niet hebt, maar. Deze kleine vriendjes maken je leven uiteindelijk makkelijker, divers en ook nog eens heel lekker. De rijstkoker, hiermee mislukt je rijst eigenlijk nooit meer en je hebt er eigenlijk geen omkijken meer naar tot de rijst klaar is. Contactgrill, we hebben eigenlijk al heel lang geen tostiapparaat meer, maar gebruiken gewoon deze. Je kan er snel op grillen, een tosti op maken of iets anders tussen doen. Ideaal voor snelle lunches vooral. En dan eentje die je niet snel bedenkt, maar echt niet veel kost: stoommandjes. Deze bamboemanden koop je in verschillende diameters per laag bij een goede toko. Neem een diameter die past op je wokpan, neem twee lagen en de deksel en je zal merken dat je opeens je boontjes niet meer kookt, maar liever stoomt omdat ze dan veel meer smaak hebben.

Dat was mijn persoonlijke lijst van dingen die ik onmisbaar vind in een snelle door de week keuken, hebben jullie ook deze dingen of staan er heel andere dingen in de keuken? Ik ben benieuwd!

 

One Reply to “Tips & Tricks: Keukengereedschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *