Recept: Salade met frambozen, gorgonzola, ham en knapperig knoflooktoast

Dit recept kwam tot stand op een van de bijzonder warme zomerdagen die we dit jaar rijk waren. Als het heel erg warm is heb ik vaak niet zo veel zin om echt een hele warme maaltijd te eten. De maaltijden die ik nog wel eet zijn merkbaar kleiner en lichter. Salades zijn op dat soort dagen ideaal: koud, verfrissend, vol met groenten en goed te variëren met ingrediënten. Om het nog net iets meer een maaltijd in de avond te maken heb ik er verse toast bij gemaakt, maar dit kan je ook weglaten als je geen broodeter bent. Ik maak de salade in een ruime hoeveelheid, dan heb ik de volgende dag nog een prima lichte lunch om mee te nemen naar kantoor als bonus.

Ingrediënten (genoeg voor 2 grote eters + een lunch voor 1 persoon de volgende dag)

 • 1 zakje veldsla
 • 1 bakje frambozen
 • 1 komkommer
 • 200 gram gorgonzola (dolce)
 • 6 plakken rauwe ham
 • handje bieslook (als je een bakje verse kruiden uit de supermarkt haalt: een half bakje)
 • 3 eetlepels Griekse yoghurt
 • 2 handjes pecannoten, ongebrand
 • 2 eetlepels ahornsiroop (kun je ook vervangen met honing of agave)
 • 4 eetlepels witte wijnazijn (als je het in huis hebt, frambozenazijn past hier ook goed bij. Het is echter geen must)
 • stevig brood (ik gebruikte een kleine uit het ‘Liefde&Passie’ assortiment van de AH)
 • olijfolie
 • teentje knoflook

Dit is hoe je het maakt

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snij ondertussen je brood in dikke plakken van ongeveer een halve centimeter dikte. Besprenkel de plakken licht met olijfolie en leg deze op een rooster in het midden van je oven.  Laat de oven voor ongeveer 5 minuten nog aan terwijl het brood erin ligt. Daarna kan je de oven uitzetten en het brood erin laten liggen tot je helemaal klaar bent. Zo blijft het warm en knapperig, zonder dat het verbrand.
 2. Rooster in een pan zonder olie of boter de pecannoten voor ongeveer 3-4 minuten, ze worden dan iets donkerder van kleur. Voeg nu de ahornsiroop toe en bak dit nog even een minuutje mee, draai het vuur onder je pan uit en laat het gewoon staan tot je ze gaat toevoegen bij de salade.
 3. Doe de veldsla in een grote schaal, kijk even of er hele grote stukken tussen zitten die moet je dan eventjes een beetje kleiner scheuren. Voeg de frambozen ook toe aan de sla. Snijd de komkommer in reepjes en doe deze ook in de schaal bij de salade.
 4. Nu ga je de dressing maken, die eigenlijk net te dik lijkt voor een dressing. Doe in een schaaltje de yoghurt, bieslook en de wijnazijn. Voeg hier ook de gorgonzola in kleine stukjes aan doe. Roer dit stevig door tot je een lobbige saus hebt. Je kan hier naar smaak nog een beetje peper en zout aan toevoegen, maar blijf zeker voor het zout goed proeven, want de kaas is ook aan de zoute kant. Verdeel de lobbige saus over de salade in de schaal.
 5. Maak van de rauwe ham hele losse rolletjes en drapeer ze tussen je salade. Verdeel nu ook de pecannoten over de salade. De salade is nu helemaal klaar om te serveren. Zoals de foto bovenaan in dit bericht.
 6. Haal nu het brood uit de oven en wrijf over elke plak aan één kant met je teentje knoflook. Je kan ervoor kiezen om de plakken naast de salade te serveren of in grote stukken te scheuren en op de salade te leggen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *